Mellem bjergkæden Picos de Europa og det cantabriske hav ligger den meget charmerende lille kystby Ribadesella. Byen blev grundlagt af kong Alfonso X i det 13. århundrede ved udmundingen af floden Sella og udløbet af den lille biflod Arroyo de San Pedro. Byen og floderne ligger enestående placeret mellem de smukke strande og majestætiske bjerge og samtidig godt beskyttet at de omkringliggende klipper. Her på den vestlige side af floden findes det charmerende og hyggelige historiske centrum af byen, som er erklæret for et område at national kulturel interesse. Gå en tur i dette gamle kvarter og nyd de mange storslåede palæer fra de 17. og 18. århundrede. Byens smukke rådhuse i renæssance- og plateresk stil er et enestående eksempel på civil arkitektur. 

Arenal de Santa Marina – bourgeoisiets villakvarter

RibadesellaBillede copyright

Den østlige side af floden og stranden ud mod havet tiltrak sig i slutningen af det 19. århundrede de første “feriegæster”, som var medlemmer af aristokratiet og det øvre borgerskab både fra regionen og fra andre områder, herunder helt fra Madrid. De kom i første omgang for at besøge en af nordspaniens længste strande, Playa de Santa Marina, og nyde den friske luft.

Fra starten af den 20. århundrede kom de også i høj grad for at nyde det lokale spa, som blev opført af  Marquis de Argüelles i 1910. Mange faldt for området og valgte at bygge deres egne boliger langs stranden. Når du går en tur langs stranden i område Arenal de Santa Marina kan du stadigvæk nyde mange af disse pragtfulde romantiske villaer i modernistisk og eklektisk stil. 

Villa RosarioBillede copyright

Læg særligt mærke til den pragtfulde modernistiske Villa Rosario, som ligger næsten halvvejs langs stranden. Den blev bygget af medlemmer af det rige bourgeoisi, der havde skaffet sig formuer i Amerika, og der blev ikke sparet på noget. Bygningen er fra 1914 og den er fuld af spændende detaljer. I dag er den et af byens mange smukke hoteller.

Når du går ved stranden, så husk også at lede efter et helt specielt fortidslevn. Der er nemlig noget så særligt som dinosaurfodspor skjult i klipperne ved Santa Marina stranden.

Strandpromenaden

StrandenBillede copyright

Du kan vælge at tage en gåtur på den skønne lange promenade ud til pynten Punta de Caballo. Undervejs kan du “læse” byens historie, som er malet i sjove tegninger langs et langt stykke af muren. Fokus er lagt på billederne og der er ikke så meget tekst, hvilket gør det meget underholdende for både store og små og ganske tilgængeligt for selv de ikke-spanskkyndige.

Muren med LetiziaBillede copyright

Det nyeste billede er et billede af kongeparret Letizia og Felipe, inden de blev gift. Og skaberen af dette kunstværk, Antonio Mingote, en kendt humorist i Spanien har bestemt benyttet sig af en del humor, for Letizia er jo som bekendt ikke så høj, mens Filipe er en del højere. For at få dem til at passe ind på muren, har man fokuseret på Letizia og undladt at male Felipes hoved. Det kan måske forekomme lidt mærkeligt, at man har valgt at fokuserer på Letizia, men når man så efterfølgende finder ud af, at hun netop kommer fra denne lille by, så giver det hele meningen alligevel.

Fra promenaden går der en trappe op til toppen af Monte Corberu, klippen som beskytter byen fra havets vind og eroderede kræfter. Fra toppen er der en vidunderlig udsigt ud over hele byen. Heroppe på spidsen finder du  også renæssancekapellet Nuestra Señora de Guía fra det 16. århundrede. Señora de Guía er sømandenes helgeninde og hvert år, den første weekend i juli, holder byens borgere for at ære “Virgen de Guía”.

Broen og kanokonkurrence

Descenso Internacional del SellaBillede copyright

Broen, som forbinder de to sider af floden Sella, udgør hvert år målstregen for en af Asturiens mest emblematiske begivenheder, nemlig Den internationale kanokonkurrence “El Descenso Internacional del Sella”. Den afholdes hvert år den første lørdag i august og består af en 20 km lang rute på floden Sella med start i byen  Arriondas.  Der konkurrerer op til 1400 kanoer i forskellige discipliner (K1 – single kano, K2 – dobbeltkano og hoveddiciplinen foruden flere juniorklasser).

Ud over Spanien, er Danmark et af de lande, hvis deltagere oftest har vundet. Senest i 2019, hvor Mads Brandt Pedersen vandt K1, mens Stend Lund Hansen sammen med forskellige partnere har vundet løbet hele 5 gange i 60érne.

Byens huler

Indgangen til Tito Bustillo hulenBillede copyright

Blot en lille gåtur på 10 minutter fra centrum af Ribadesella bringer dig tilbage til forhistorisk tid. Her finder du nemlig bjergmassivet Ardines, som er et af de vigtigste karstsystemer i hele Asturien. Dette kalkstenbjerg rummer i sit indre et netværk af huler dannet gennem tusinder af år, hvor San Miguel-flodens underjordiske kanaler har udskåret adskillige huler, og som har skabt enestående landskab af stalaktit- og stalagmitformationer, søjler og karstformationer.

Dette imponerende kalkstenmassiv rummer to af de mest imponerende huler i hele Europa: La Cueva de Tito Bustillo og Cuevona de Ardines, hvorfor området helt berettiget er erklæret for en del af vores verdensarv af UNESCO.

Hulemaleri af en hest -Tito BustilloBillede copyright

I La Cueva de Tito Bustillo har man fundet imponerede hulemalerier, som er mere end 40.000 år gamle, og som dermed er nogle af de tidligste værker af menneskelig kunst, som man kender til. I alt kender man til 12 steder i hulen, hvor der er malet et varieret udvalg af både tegn og dyr, hvilket gør hulerne til et af de bedste eksempler på paleolithisk hulekunst i Asturien. For at besøge La cueva de Tito Bustillo skal du huske at bestille billetter på forhånd.

La Cuevona de Cueves de AguaBillede copyright

Ribadesella kan byde på endnu en underjordisk kuriositet, nemlig La Cuevona de Cueves de Agua. Dette er en storslåede kalkformation, som har dannet et naturlig hulrum, som leder hen til den lille landsby Cuevas del Agua. Det er en af de meget få naturligt dannede hulrum, hvor det er muligt at køre i egen bil. Jeg vil dog anbefale at tage turen til fods, da du dermed har bedre mulighed for at nyde de smukke formationer af forskelligartede stalaktitter og stalagmitter.

Når sulten melder sig

Kikaæg med åleyngel, trøffel og kaviar - Restaurant ArbidelBillede copyright

Med så meget at se og tage sig til, kan det jo blive nødvendigt at finde noget at styrke sig på. Selvom byen ikke er særlig stor, så rummer den mange gastronomiske herligheder. Restauranterne serverer en spændende blanding af fiskeretter og avangard cuisine. Ude på molen finder du Sidreria El Tarteru, en restaurant, som ikke umiddelbart skiller sig ud fra de øvrige langs vandet. Men netop her kan du få velsmagende traditionelle fiske- og kødretter tilberedt med omhug og godt håndelag.

Merluza-Restaurante ArbidelBillede copyright

Hvis du ønsker at smage noget mere avantgarde og noget af det ypperste, som Ribadesella kan byde på, bør du besøge Restaurant Arbidel. Kokken er opvokset i byen, og han har valgt at fokuserer på at lave kreative delikate retter med sans for detaljen med fokus på de lokale produkter, det vil sige alt godt fra det asturiske hav og landbrug. Jaime Uz åbnede i 2009 sin restaurant, og hans gastronomiske kreationer er blevet tildelt både en stjerne af Michelín guiden og en sol af den spanske madguide Guia Repsol. Denne restaurant er intet mindre end Ribadesellas gastronomiske juvel.

Restaurante La HuertonaBillede copyright

Lidt udenfor byen, og her taler vi blot om små 2 km fra Santa Maria stranden, ligger den hyggelige restaurant La Huertona.  Her finder du perfekte tilberedte moderne kød- og skaldyrsretter af høj kvalitet suppleret med et fremragende udvalg af spanske vine. Her spiser man i topklasse med udsigt ud over vidtstrakte marker og haver og med kik til Sellafloden. Husk også at besøge en eller flere af de hyggelige “Sidriras” i byen, hvor du kan nyde et velskænket glas af den lokale cider.

Og så lidt til den søde tand

Casadiellesbuena kageBillede copyright

Byens gader byder på et væld af vidunderlige små konditorier med et overdådigt udvalg af unikke gastronomiske lækkerier, der er typiske for området. Bagning er en asturisk tradition, der strækker sig langt tilbage, og dygtige konditorer sætter en ære i at videreføre deres håndværk gennem generationer. Lokalt producerede ingredienser spiller en stor rolle i de lokale kreationer her, hvor produkter som æbler, valnødder og chokolade ofte er en del af ingredienserne.

LetiziakagenBillede copyright

Den søde tand har det godt i Asturien, og bagernes opfindsomhed lever i bedste velgående. Hvert år kommer der nye og spændende kager og innovative versioner af traditionelle lækkerier. Helt eksklusivt for Ribadesella har de lavet en velsmagende kage, som er opkaldt efter  prinsessen af Asturien, nemlig Letizias, en lille kage som består af en mandeltærtebund med fyld af bagt æggeblomme og naturligvis en chokoladekrone.

Denne by har trods sin størrelse meget at byde på og giver de besøgende en interessant blanding af en middelalderby og en bydel med spændende modernistisk arkitektur ud over et enestående strandområde krydret med forhistorie og fænomenal gastronomi.

Jeg ønsker rigtig god tur!