Copyright: Christine Stranne 

Et par timers kørsel fra Malaga ligger byen Guadix smukt ved den andalusiske bjergkæde Sierra Nevadas fod i omkring 930 meters højde. Jeg tog til byen og området et par kølige vinterdage for at se nærmere på byen og områdets seværdigheder, som især centrerer sig om slottet Calahorra udenfor byen, den imponerende katedral på byens bakketop og naturligvis huleboligerne, som jeg her vil fortælle om. 

Det største beboede hulekompleks i Europa

Hulerne i GuadixCopyright: Christine Stranne

Ingen guide til Guadix ville være komplet uden at besøge byens unikke huler. I øjeblikket er der omkring 2.000 grotter, som er beboet af mere end 3.000 mennesker, hvilket gør det til det største hulekompleks i Europa og uden tvivl et af de mest ejendommelige kvarterer i hele Spanien og Europa. Hulerne er udgravet direkte ind i klipperne, hvor man har udnyttet det bløde ler til at komme dybt ind i klipperne. 

Hvordan huleboligerne i Guadix blev til

Copyright: Christine Stranne

I den første halvdel af 1500-tallet efter katolikkernes generobring af området fra maurerne var området præget af gentagne krige mellem de nytilkomne og deres religion og kultur og de lokale muslimer, som i generationer havde boet i området i henved 800 år. Dette eskalerede i 1560’erne, hvor de lokale gjorde oprør mod overmagten, hvor oprørerne dog led svære tab. 

Dette fik en stor del af den oprindelige befolkning til at flygte eller blive deporteret fra det dette område, hvilket havde store konsekvenser for en af ​​de mest frugtbare industrier i regionen, som på daværende tidspunkt var silke.

Ifølge en af teorierne vendte en lille del af de landflygtige efterfølgende i al hemmelighed tilbage, hvor de bosatte sig uden for byen og udgravede deres hjem i klippernes ler, hvorved disse huleboliger blev skabt og dannede rammen om et fællesskab og velorganiseret levested for de tidligere indbyggere i Guadix. Måske så katolikkerne gennem fingrene med denne tilbagevenden, idet de gerne så produktionen af silke genoptaget. 

Copyright: Christine Stranne

En anden teori er dog, at de fattigste af katolikkerne var så fattige, at de var ude af stand til at skaffe sig et hjem inden for byens mure, og at de derfor gravede huler til beboelse i klipperne omkring byen. Uanset hvilken teori man hælder til, så var det de udstødte af samfundet, som dengang boede i disse huleboliger. 

I det 17. århundrede var befolkningstallet lavt i området og som en del af en plan om at få byen og området til at vokse, genbefolkede kong Filip III området med folk af andre dele af Spanien. I den forbindelse blev der bygget flere huleboliger. De sidste udgravninger huleboliger var i 1950’erne.

Selvom huleboliger på grund af fortiden stadigvæk ofte opfattes som en alternativ og måske endda lidt primitiv og hippieagtig bolig, så har det intet på sig i dag. 

En meget bæredygtig bolig

Copyright: Christine Stranne

For nok omtales disse boliger som enten huleboliger eller grotter, så er der overhovedet ingen sammenhæng til hverken fortiden eller til de små huler, som vi byggede, da vi var børn. Der er i stedet tale om større boliger med både 3 og 4 rum, køkken, stue og hvad man ellers har brug for i sin bolig. De er i dag meget eftertragtede, da der er mange fordele ved disse boliger. Blandt andet er huleboligerne er bæredygtige og har et meget lille CO2 aftryk hvis noget, og de beskytter mod brande, jordskælv og storme.

Hulerne har også en behagelig og konstant temperatur året rundt, kølige om sommeren og varme om vinteren, hvilket gør dem til en praktisk løsning i den ofte barske andalusiske natur, foruden at den konstante temperatur hjælper med at spare energi.

Besøg hulerne i Guadix

Copyright: Christine Stranne

En rundvisning i grottehusene er en spændende måde at lære mere om, hvordan folk har tilpasset sig det varme klima i området. Flere af hulehusene er åbne for besøgende som museer, hvor du kan se, hvordan livet har set ud for de lokale gennem tiderne. Med en guide kan du få indsigt i hverdagslivet i disse unikke hjem og lære mere om deres kulturelle betydning.

Rigtig god fornøjelse!